utorak, 18. kolovoza 2015.

Back to school - Kako postati ranoranilac i koje pogodnosti dobijate time | Collab post sa Ajnom


Zdravo svima!


- Pa, evo i mene opet! Za danas sam vam pripremila jedan post, za koji smatram da će svima biti veoma koristan. Radi se o savjetima za lakše postajanje ranoranioca, kao i pogodnostima koje dobijate time. Također, ovo je collab post sa Ajnom sa bloga iMinion, ona piše post na temu večernje rutine prije prvog dana škole. Obavezno posjetite njen blog, i pročitajte njen post - nakon što pročitate moj. Pa, krenimo!

Bedroom goals


- Prva asocijacija na rano ustajanje jeste umor, nedostatak sna... No, to je samo predrasuda! Naravno, u početku se teško ustajati rano (naročito, ukoliko ste u prethodnom periodu ostajali budni do pola noći), ali ne započinjite sa naglim promjenama, već postepenim. Kada se budete ustajali rano ujutro, ne obazirite se na umor, ili želju za ponovnim odlaskom u krevet - jer biste se još gore osjećali ukoliko se ustanete u podne. Vremenom će rano ustajanje postati dio vaše rutine, te ćete se osjećati mnogo bolje kada znate da dio jutra koji biste inače prespavali, možete iskoristiti kako bi učinili (npr.) nešto korisno za svoje tijelo - možete prošetati do obližnjeg parka ili se razgibati uz kratku jutarnju gimnastiku. A sada krenimo sa konkretnim i nešto opširnijim savjetima!


BEZ OBZIRA NA TO DA LI STE POSPANI LEZITE RANIJE U KREVET


- Ovo vam se vjerovatno čini kao traćenje vremena, no nije! Na taj način ćete postepeno navikavati svoje tijelo na kvalitetan san. Ni ne pomišljajte da uzmete svoj mobitel i surfate po internetu, vašem tijelu je potreban kvalitetan odmor kojeg nećete dobiti surfajući po internetu. Ovaj savjet sam ja primjenjivala i mnogo mi je pomogao.



IMAJTE USTALJENU JUTARNJU RUTINU 

Relax🌸


- Neka vam svako jutro započinje isto, jer tijelo voli predvidjeti šta se dešava. Trudite se pružiti sebi kvalitetan i zdrav doručak, nemojte jesti ono što vam prvo dođe pod ruku. Pročitajte par stranica vaše omiljene knjige, prošetajte se do obližnjeg parka - radite ono što vas ispunjava i pokušajte što bolje iskoristiti jutro, jer se po jutru dan poznaje.


ODMAH PO USTAJANJU OTVORITE PROZOR


- Otvorite prozor kako biste udahnuli malo svježeg vazduha i pustili malo svjetlosti u vašu sobu, jer će vas to razbuditi i na taj način ćete pozitivnije započeti svoj dan.


ISKORISTITE OPCIJU "ZAKLJUČAVANJE SLAGALICE"




- Ova opcija vam pruža razdrmavanje moždanih vijuga, na način da za prekid alarma morate spojiti slagalicu - što je jedna od korisnijih opcija.


PRIUŠTITE SEBI MINIMALNO 9 SATI KVALITETNOG SNA


- Cilj postajanja ranoranioca jeste ustajati svjež i odmaran iz kreveta, kao i maksimalnog iskorištavanja jutra - pa je za to nephodan kvalitetan san.


ODMAKNITE MOBITEL/BUDILNIK OD KREVETA


pink | via Facebook


- Ukoliko odmaknate mobitel bit ćete prinuđeni ustati se iz kreveta i isključiti alarm, što će vas dodatno razbuditi. Ni ne pomišljajte na ponovni povratak u krevet!


ZAPOČNITE SA POSTEPENIM PROMJENAMA 


- Nemojte započinjati sa drastičnim promjenama! Prvi dan se ustanite iz kreveta 15 minuta ranije, pa sljedeći dan još 15 minuta ranije i tako postepeno dok ne dođete do željenog rezultata. Zapamtite da niti jedna nagla promjena nije zdrava za organizam!


VJEŽBAJTE


Tumblr


- Jutarnja gimnastika (ili bilo koje druge vježbe) je pravi način za iskoristiti jutro, razgibati se i unijeti pozitivnosti u jutro, što je itekako potrebno (pogotovo) onima koji su ubijeđeni da je kasno ustajanje bolje za njih.


ŠTA DOBIJATE RANIM USTAJANJEM




- A, sada nešto o pogodnostima koje ranoranioci dobijaju... Budući da u periodu dok traje školska godina svi imamo mnogo obaveza koje jedva ispunjavamo, jedna od ključnih stavki za ispunjavanje svih obaveza jeste rano ustajanje iz kreveta. Ranim ustajanjem iz kreveta imate mogućnost da dobro organizujete svoje obaveze uz jutarnju kafu ili čaj - samim tim ćete se osjećati mnogo bolje i davati bolje rezultate. Po jutru se dan poznaje, pa se zato trudite da uživati u svim čarima jutra. Vrijeme koje biste inače prespavali iskoristite za nešto dobro, nešto što vas ispunjava. Nikada ne preskačite doručak, jer je (već svima poznato) doručak najvažniji obrok u danu - zato se potrudite da bude zdrav i kvalitetan. I na kraju krajeva - rano ustajanje ne remeti bioritam! Misli da sam vam dovoljno pogodnosti navela kako bih vas motivirala da postanete ranoranioci!


- Pa, nadam se da vam se post dopao, i da vam je/će vam koristiti. Ukoliko jeste, komentarišite ga i učlanite se u blog za još ovakvih (interesantnih i korisnih) postova. 

















Broj komentara: 13:

  1. Sjajan post i jako koristan! Pokusat cu se pridrzavat ovih savjeta ☺️❤️

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Mislim da ćeš doći do željenih rezultata. ❤

      Izbriši
  2. Odlican post!
    Nisam neki ranoranilac pa ce mi super doci.Vidi se da si bas istrazivala o temi.Nadam se da nam ovo nije posljednja suradnja 😻


    funnyandrabbits.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako koristan post. Izvrsno je ovo za postepeno ustajanje. Nikad mi to nije palo na pamet. Zaista izvrsno ♥

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako super post..Blog ti je super..
    Uclanila sam se u tvoji blog,ako mozes uzvratii ♥♥
    http://girlsmakeupbysanjah.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala ti! Posjetit ću tvoj blog! ❤

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlican post i jako korisni i zanimljivi saveti.
    Pridruzi se na moj blog ako zelis, ja na tvoj jesam.♥
    http://thewhiteandgold.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako zanimljiv i koristan post! :)<3

    Moj blog: http://sarahmakeupp.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši