četvrtak, 13. kolovoza 2015.

Back to school - Pripreme koje morate obaviti za uspješan početak nove školske godine


Zdravo svima!

- Dugačak naslov, zar ne? Pa, evo i mene konačno! Razlog odsustva je bilo desetodnevno putovanje, koje mi je onemogućilo pisanje postova. Jednim dijelom mi je bloganje nedostajalo, ali drugim dijelom mi je prijao kratki odmor. No, vratimo se na našu temu, a to je povratak u školske klupe, kao i pripreme za to. Naime, malo ko od nas istinski voli školu, ali bez obzira na to moramo ići u školu. Kao što sam pomenula u prethodnom postu, ne trebamo "dizati ruke" od nama neugodnih stvari, već ih pokušati učiniti nešto ugodnijima - što je slučaj sa školom. Zbog toga sam ja tu sa svojim postovima - kako bih vam pomogla! Pa krenimo!


KUPOVINA NOVOG ŠKOLSKOG PRIBORA


DIY

- Sasvim je jasno zbog čega se ova stavka nalazi na listi. Kada govorimo o kupovini školskog pribora, preporučila bih vam da napravite listu potrebnih stvari. Kada budete pravili listu potrebnih stvari imajte u vidu i ono upotrebljivo koje vam je ostalo od prošle školske godine. Potpuno je nepotrebno kupovati ono što već imate, naravno ukoliko je ono upotrebljivo, jer znajte da vaši roditelji (a i vi, ukoliko kupujete pribor) nemaju novca za bacanje.



NAPRAVITI PLANER

@emeraldz4 • Fotos y vídeos de Instagram

- Naravno, pravljenje planera nije nužno, ali mislim da vam može mnogo pomoći u organizaciji vašeg vremena i obaveza, što nam je naročito potrebno u toku školske godine. Ja sam počela praviti svoj planer, no ovo je samo priručni, jer ću svoj pravi planer napraviti u decembru - kako bi bio spreman za početak nove godine. Za one koji nisu potpuno dosljedni i predani, idealan bi bio neki blokčić ili notes u koji bi pisali neke važnije bilješke, što također može biti od pomoći. 

ORGANIZIRATI I OČISTITI RADNI PROSTOR


























- Znam da nikome od nas čišćenje nije zabavno, ali je zasigurno korisno, i može nam olakšati neke druge aktivnosti! Da li biste radije učili za stolom poput onog u gornjem, ili poput onog u donjem dijelu slike? Mislim da je odgovor jasan, uredan i organiziran prostor nas motiviše na učenje, kao i druge pozitivne promjene. Kako bi vam još bilo ugodnije dok učite, izgled svog radnog stola možete upotpuniti nekim URADI SAM projektom, za kog možete pronaći ideje na raznim blogovima i jutjub kanalima.

ODREDITI CILJEVE KOJE ŽELITE OSTVARITI U TOKU ŠKOLSKE GODINE





- Ja mislim da je ova stavka neophodna, ukoliko želite postići neki uspjeh. Jako je bitno da imate dobru i kvalitetnu motivaciju, smatram da motivacija ne bi trebala biti neki mobitel i slično, već znanje koje ćete imati ili nešto dugoročno, što će vam pomoći u daljem životu. Ukoliko vam je cilj da vaš prosjek na kraju školske godine 5.00, uistinu se potrudite za to, a nemojte polagati nadu da će vam nastavnici "progledati kroz prste". Cilj zacrtavanja ovakve vrste cilja jeste da to radite radi svoje dugoročne dobiti, a ne radi roditelja ili neke materijalne nagrade!

PODSJETITI SE GRADIVA IZ PRETHODNE ŠKOLSKE GODINE


*---*


- Dobar početni utisak vam može dosta pomoći u ostatku školske godine, a njega jedino možete postići kvalitetnim znanjem iz prethodne školske godine. Za ponavljanje veće količine gradiva, ne bih vam preporučila neki suhoparni način učenja (kao npr. čitanje), radije pokušajte objašnjavati nekome iz kuće gradivo. Bilo bi poželjno da je to neko ko već zna to gradivo da bi vas mogao opomenuti ukoliko pogriješite. Također, kada nekome objašnjavate lekciju, neophodno je biti potpuno siguran u sebe, pa će vam i to pomoći da vaše znanje bude kvalitetnije, a ocjena viša.

STEĆI NAVIKU RANOG ODLASKA U KREVET I RANOG USTAJANJA IZ KREVETA

Cozy

- Leći rano u krevet i probuditi se rano, ne znači ustati nenaspavan i umoran, naprotiv to znači ustati svjež i odmoran - što nam je i te kako potrebno u periodu tokom školske godine. Prvih nekoliko dana će vam ovo predstavljati problem, no čim se naviknete ustajat ćete svježi i odmorni. Također, dobar san poboljšava našu memoriju, što će nam olakšati učenje.

ODMORITE SE I OPUSTITE

 Vacation ?? Gooo

- Sad ćete se zapitati čemu ova stavka na kraju, kada nijedna od prethodnih ne ide u prilog njoj! Stvar je u tome da morate uspostaviti ravnotežu između obaveza i odmora, ali zapamtite da je i dalje raspust tema broj 1, te da je najvažnije "napuniti baterije" za uspješan početak školske godine - jer svi znamo kakav nas stres i napor čeka u toku školske godine. 

- Nadam se da će vam ovaj post pomoći da uspješno započnete novu školsku godinu. Ukoliko vam se post dopao, komentarišite ga i učlanite se u blog za još ovakvih (zanimljivih i korisnih) postova!







Broj komentara: 20:

  1. Super post! I ja uskoro krećem sa Back to School postovima :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super poost! Slazem se skroz oko balansa izmedju skole i odmaranja :)
    Uvek odaberes lepe slikeice za posr :) ♥

    www.kapege.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno! Stvarno mi je drago da mi jedna takva blogerka komentariše post. Često posjećujem tvoj blog, divan način pisanja - kao i fotografije. ❤

      Izbriši
  3. Odličan post! Vrlo koristan. Slike koji si pronašla su prekrasne. Bravo!

    Posjeti i moj blog i učlani se ukoliko želiš. Uzvračam. Love yaa.

    http://mybeautyamazon.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno! Naravno da ću se učlaniti u tvoj blog, i ti se učlani u moj ukoliko ti se dopada. ❤

      Izbriši
  4. Super post i jako koristan :D
    pratim te na blogu, uzvrati ako ti se svidja moj blog ❤️ http://fabuloussanja.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Učlanila sam se u tvoj blog, jako mi se dopada! ❤

      Izbriši
  5. Divan post! Hvala ti na svim savetima, slažem se u potpunosti sa svim što si napisala. Svaka čast! ♥

    Novi post ---------> allforyou23.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno! Stvarno mi uljepša dan kad mi jedan od mojih uzora u bloganju komentira post! ❤

      Izbriši
  6. Predivan post, saveti su jako dobri i definitivno su jako korisni. Dizajn bloga ti je savrsen. I takodje sam se i ja uclanila u tvoj blog ♥

    http://miljana-saveti.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  7. Divan post, jako lijepo si ga napisala ;) volim čitati postove ovakvog tipa :* Ako želiš posjeti moj blog i stisni follow ako ti se sviđa. Unaprijed hvala <3 http://fdiarybyz.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj tek sam sada otkrila tvoj blog i sve je tako slatko. Bas mi se svidja tvoj nacin pisanja.
    Postala sam clan tvog bloga ako zelis uzvrati.
    aleksandrascorner.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno! Jako mi se dopada tvoj blog, pa sam se učlanila! ❤

      Izbriši
  9. Nice post. Lets follow eachother on GFC. Please follow me and leave a comment . Then I will come back and follow you asap, l oves

    www.nilgunozenaydin.com

    OdgovoriIzbriši
  10. Hey dear,
    Please try to follow me again because you are not on my GFC. Something happened wrong.

    www.nilgunozenaydin.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I'm following you on GFC now, can you follow me on my blog? ❤

      Izbriši